19 Tips tegen het beslaan van je skibril

Hier is een samenvatting van de 19 tips:
- Begrijp waarom het gebeurt
- Start je dag fris
- Koop een kwaliteit skibril quality ski goggles
- Anti-condens coating
- Dubbele lenses
- Ventilatie
- Combineer ventilerende helm
- Foam spons padding
- Gebruik goed ademend masker
- Stop je balaclava niet in
- Kleed niet te warm
- Blijf bewegen
- Droog bewaren
- Schoonmaken na een dag dkiën
- Houd je skibril op
- Neem een extra lens mee
- Veeg de anti-condens niet
- Nieuwe anti-condens laag
- Upgrade
1. Begrijp waarom het gebeurt
Begrijpen waarom je lens beslaat is de eerste stap in het oplossen. Leer jezelf de tips aan om het beslaan van je skibril te voorkomen.
Condens in de skibril onstaat wanneer warme vochtige lucht contact maakt met een koude lens. Deze vochtige lucht vormt kleine druppels water die aan je lens kleven.

Hoe voorkom je het beslaan van je skibril
Om het beslaan te minimaliseren, moet je focusen op:
- Minimaliseren van de hoeveelheid vocht in de skibril.
- Zorg voor een goede ventilatie en klein temperatuursverschil tussen de buitenlucht en in de skibril.
De anti-condens additiven waar skibril lenzen mee behandeld zijn, kunnen maar een bepaalde hoeveelheid oplossen. De rest is aan jou.
2. Start je dag met een droge skibril
De meest essentiele en makkelijke tip is om je dag met een droge goggle te beginnen. Het is net als de dag beginnen met een schoon ondergoed. Dat doe je toch wel? Met een droge skibril vermijd je de eerste onnodige vocht.
3. Koop kwalitatiet skibrillen
De meest voor de hand liggende en makkelijkste manier om van condensvorming af te komen is om kwaliteit te kopen. Maar hoe weet je wat kwaliteit is? Dat zullen de opvolgende tips haarfijn uitleggen. Heb je liever een aanbeveling voor goede skibrillen voor een redelijke prijs. Klik dan op de onderstaande knop.

4. Anti-condens coating
Dit is een logische optie en gelukkig zijn bijna alle skibrillen behandeld met een anti-condens coating. Dit wordt vaak aangeduid als een anti-fog coating, het betekent hetzelfde.
Wat doet een anti-condens laag?
De anti-fog coating is een laag op de binnenste lens van je skibril die het vormen van waterdruppeltjes voorkomt. Deze waterdruppeltjes vormen het fenomeen wat we beslaan noemen. De anti-fog laag zorgt ervoor dat de druppeltjes in een dunne laag water veranderen en je zicht niet beperken.
Welke anti-fog coatings zijn er?
There are multiple types of anti-fog coatings, there are anti fog films, surfactants and hydrophilic coatings.
Anti-fog folies
Anti-fog folies worden het meest toegepast bij skibrillen, waar de lens bedekt wordt door een transparante folie die de oppervlaktespanning reduceert. Dit zorgt ervoor dat water druppeltjes tot een dunne laag water vormen en dus niet beslaan. Dit is de meest duurzame manier om anti-fog toe te passen.
Oppervlakte actieve stoffen
Een moeilijk woord voor stoffen die een gesealde laag vormen waar water druppeltjes niet op kunnen vormen. Een voorbeeld is het wrijven van zeep of shampoo over de lens en vervolgens met een droge doek afnemen. Het is overigens dezelfde soort coating als een auto wax en niet permanent.
Hydrofiele coatings
Hydrofiele coatings trekken water aan en lossen vervolgens op in water. Ze zorgen er voor dat de druppeltjes tot een dun laagje vormen net als de andere coatings. Nadeel van deze coating is dat de stoffen verbruikt worden bij het vormen van de laag en dus regelmatig vernieuwd moet worden. Er zijn hydrofiele anti-fog sprays die hier voor gebruikt kunnen worden.
Wist je dat anti-fog ontwikkeld is door NASA?
Anti-fog behandelingen zijn als eerste ontwikkeld door NASA voor het Gemini project. Hedendag worden de coatings veel toegepast voor optische toepassingen zoals: camera lenzen, brillen, skibrillen, spiegels en verrekijkers.
5. Dubbele lenzen
Dubbele lenzen zijn de op één na beste optie tegen het beslaan van je skibril. Veel skibrillen hebben ook een dubbele lens, maar waarom is dit zo effectief?

Waarom een dubbele lens helpt tegen het beslaan van je skibril
Het beslaan van je skibril zijn eigenlijk miljoenen kleine druppeltjes water die zich vormen op je lens en je zicht beperken. Het proces wat hier gebeurt heet condenseren en houdt in dat vocht van gasvorm in de lucht naar een vloeibare vorm op je lens overgaat.
Condensatie wordt versneld door een groter temperatuurverschil, oftewel hoe kouder het buiten de skibril is en hoe warmer het binnen de skibril is des te sneller hij kan beslaan. Een dubbele lens zorgt voor hetzelfde effect als dubbel glas waar de warmteverschil tussen lagen gereduceerd wordt. Let maar eens op de ijskristallen op je raam in de winter, dit is waarschijnlijk op enkel glas.
6. Ventilation
Ventilatie is de op twee na beste manier om het beslaan van je skibril te voorkomen. De meeste skibrillen hebben ventilatie ingebouwd, sommige zelfs met de hand bedienbaar.

Waarom helpt ventilatie tegen het beslaan van je skibril?
Simpel gezegd zorgt ventilatie er voor dat de temperatuur aan de binnenkant van je skibril omlaag gaat. Door de lagere temperatuur aan de binnenkant is er minder temperatuurverschil tussen binnen en buiten en wordt de condensatie van water langzamer. Je zult dus minder snel last hebben van het beslaan van je lens met een goede ventilatie.
Wat is goede ventilatie voor een skibril?
De beste ventilatie zorgt er voor dat er geen sneeuw naar binnen komt. Er zit ventilatie aan de boven en onder zijde van de bril zodat de lucht goed kan circuleren en er zit een goed poreus filter aan de binnenkant. Het filter zorgt er voor dat vocht niet te makkelijk naar binnen komt.
7. Pair with well-ventilated helmet
Een skibril is niet het enige puzzelstukje. Een goed geventileerde skihelm speelt namelijk ook mee voor een goede luchtstroom. Een goed ventilerende skihelm heeft veel ventilatiegaten. Het mooiste is als deze ventilatie gaten ook nog eens af te stellen zijn met een schuif mechanisme. Dit zijn vaak de duurdere skihelmen.

Een ander belangrijk punt is de verstelbaarheid van de ventilatiegaten. Ventilatie is niet in alle gevallen gewenst en daarom is de afstelbaarheid essentieel. Zo weet je ook zeker dat je de skibril en skihelm goed op elkaar kunt afstellen. Het helpt je ook beter de temperatuur te reguleren.
8. Foam spons
De volgende op de lijst zijn de foam lagen, veel zullen zich afvragen wat dit er mee te maken heeft. Wij gaan het je uitleggen.

Helpt een goede foam tegen het beslaan van je skibril?
Ja, de juiste foam zorgt ervoor dat er minder vocht in de skibril komt. Een goede foam sluit namelijk over de gehele omtrek af zodat daar geen kieren zijn waar vocht door naar binnen kan sluipen.
Helpen meerdere lagen foam tegen het beslaan van je skibril?
Meer lagen helpt zeker tegen het beslaan van je skibril. Als voorbeeld nemen we onze Slopester skibril met drie lagen foam. De eerste laag foam is zacht aan het gezicht en zorgt voor comfort. De tweede laag is een compressie laag en zorgt er voor dat de foam over de gehele omtrek goed aansluit op het gezicht. De laatste laag is flexibel en zorgt er voor dat de foam goed aan het frame vast blijft zitten.
9. Gebruik een goed ademend ski masker
Veel mensen gebruiken een buff of een gaiter om je nek warm te houden tijdens het skiën. Tijdens he skiën adem je warme en vochtige lucht uit die dan in je skibril terecht kunnen komen.

Het is aan te raden om een goed adembare stof te gebruiken zodat het niet resulteert in het beslaan van je lenzen. Er bestaan skibrillen die uitgerust zijn met een magnetisch te bevestigen ski masker. Deze zijn bijzonder handig omdat ze optimaal geplaatst zijn voor de ventilatie. Het kan dus nooit fout gaan! Wil je nou zn skibril, klik dan op de onderstaande knop.
10. Stop je skimasker, balaclava, gaiter of nekwarmer niet in
Wanneer het koud is, is het verleidelijk om jezelf lekker in te stoppen. Lekker warm toch.. Ja, maar het is geen goed idee.
De lucht die jij uitademt is warm en vochtig. Perfect om dingen te laten beslaan dus! Als je dit in je skibril blaast weet je zeker dat die binnen no-time beslaat.
De beste manier om dit te voorkomen is om het ski masker niet helemaal tegen je skibril aan te plaatsen. Houd wat ruimte voor de ventilatie.
11. Kleed je niet te warm aan
Ik geef je geen ongelijk als je jezelf lekker inpakt voor de koude pistes. Maar het kan erg oncomfortabel zijn als je aan het sporten bent en je skibril beslaat ook snel. Probeer je dus juist aan te kleden zodat je niet oververhit en veel gaat zweten. Dit versnelt het beslaan van je skibril.
12. Blijf bewegen
Deze is erg simpel en je zult het misschien wel eens ervaren hebben. Je bent lekker aan het skiën en stopt even om op de rest te wachten. Plots beslaat je skibril, dit komt omdat de ventilatie vermindert als je stilstaat. Er is vocht aanwezig binnenin de skibril en deze beslaat nu sneller op je lens. Wat je kan doen is je skibril laten opdrogen of gewoon blijven bewegen!

13. Je skibril droog opbergen
Een simpele en erg effectieve truc is om je skibril goed te laten drogen na gebruik en daarna ook droog op te bergen. Let op dat je de binnenste lens van je skibril niet droog blaast met een fohn, dit kan namelijk de anti-fog coating beschadigen. Je skibril een nachtje op kamertemperatuur laten drogen is ruim voldoende!
14. Maak je skibril schoon na een dag skiën
Simpel maar effectief, gewoon even schoonmaken na gebruik en rustig laten drogen.
Maak de binnenste lens nooit schoon met water, chemicaliën of zeep, hiermee poets je namelijk de anti-fog coating er af. Zorg dat je een droge microvezel doek gebruikt en hem droog afneemt. Vaak wordt er een microvezel zakje bij de skibril geleverd, die werken top!
15. Houd je skibril op
Wanneer je 's ochtends de piste op gaat zet je je skibril op en is de lucht binnenin droog. Wanneer je hem daarna op je helm zet komt er vocht van de helm in de skibril terecht. Dit gaat condenseren en hoe vaker je hem afzet hoe erger dit wordt. Probeer hem dus zo lang mogelijk op te houden!
16. Houd een extra lens achter de hand
Dit is misschien een dure optie, maar ook de beste die er is. Met een reserve lens kun je direct met een frisse droge lens beginnen.
De meeste mensen gebruiken hun eerste lens in de ochtend en beginnen de middag na de lunch met een reserve droge lens om gedurende de hele dag goed te kunnen zien!
17. Veeg de anti-condens laag er niet af
Als je vocht of viezigheid van de lens wilt halen, doe dit dan niet met je handschoen. Dit heeft niet alleen een hoge kans op het bekrassen van je lens maar veegt ook de anti-condens laag eraf. Als de anti-condens er eenmaal af is, werkt deze niet meer optimaal.
In plaats daarvan kun je met een microvezel doek of zakje de lens afnemen. Skibrillen worden vaak geleverd met z'n microvezel zakje die ideaal is voor het schoonvegen van lenzen.
18. Opnieuw aanbrengen van anti-condens coating
Heb je een oude skibril en beslaat deze snel? Koop dan een anti-condens spray en behandel de skibril opnieuw. Je zult je verbazen hoe goed de anti-condens sprays werken.
19. Ken de belangrijke aspecten en upgrade
Als je klaar bent voor een nieuwe skibril, koop er dan een met de belangrijkste eigenschappen. We vertellen je de drie belangrijkste eigenschappen om rekening mee te houden:
- Optimale ventilatie die de temperatuur binnenin constant houd.
- Dubbel gelaagde lens voor betere isolatie.
- Een goede anti-condens coating.
Veel succes met de zoektocht!
1 reactie
Thanks for the tips, appreciate them!