19 Tips om te voorkomen dat een skibril beslaat

19 Tips to keep ski goggles from fogging up
We kennen allemaal de klassieke gebeurtenis waarbij je skibril beslaat. Maar gelukkig zijn er manieren om het beslaan van je skibril te voorkomen! In dit artikel vindt u 19 eenvoudige tips om te voorkomen dat uw bril beslaat.

 Hier is een korte samenvatting van onze 19 tips:

  1. Begrijp waarom het gebeurt
  2. Begin uw dag fris
  3. Koop een kwaliteitsskibril
  4. Anti-condens coating
  5. Dubbele lenzen
  6. Ventilatie
  7. Combineer met goed geventileerde stuurstand
  8. Schuimrubber
  9. Gebruik een ademend skimasker
  10. Stop uw bivakmuts niet in
  11. Kleed je niet te veel
  12. Blijven bewegen
  13. Droog bewaren
  14. Schoonmaken na de dag
  15. Houd uw bril op
  16. Bewaar een extra lens
  17. Veeg de anticondenslaag niet af
  18. Breng de anticondenscoating opnieuw aan
  19. Upgrade

1. Begrijp waarom het gebeurt

Begrijpen waarom beslaan optreedt, is dus het eerste en belangrijkste dat u kunt doen om dit te voorkomen. Ontdek welk gedrag u vertoont en dat dit kan veroorzaken, zelfs als dit hier of ergens anders niet wordt vermeld.

Beslaan ontstaat wanneer de warme en vochtige lucht in uw bril in contact komt met het koude oppervlak van uw lens. Deze vochtige lucht condenseert tot waterdruppels die aan uw lens blijven kleven.

Vision in ski goggle shape

Hoe u het beslaan van een skibril kunt voorkomen

Om condensvorming tegen te gaan, moet u zich richten op het volgende:

  • Minimaliseer de hoeveelheid vocht in de bril.
  • Houd de temperatuur aan de binnenkant van de bril zo dicht mogelijk bij de buitentemperatuur.

De anticondensadditieven waarmee brillen nu worden behandeld, kunnen slechts een bepaalde hoeveelheid vocht opnemen. De rest is aan jou.

2. Begin uw dag met een droge skibril

De meest essentiële en makkelijke tip is om je dag fris te beginnen. Beginnen met een droge skibril is als het aantrekken van vers ondergoed in de ochtend. Dat doe je toch? Door je dag te beginnen met een goed opgedroogde skibril elimineer je het eerste onnodige vocht.    

3. Koop een kwaliteitsskibril

De beste en gemakkelijkste manier om van een beslagen skibril af te komen, is door een goed ontworpen bril te kopen. Maar hoe weet u dat u een goede bril moet kiezen? wij leggen dit uit met onderstaande tips. Als u liever onze aanbeveling krijgt voor een echt goede bril tegen een eerlijke prijs. Druk op de onderstaande knop.

Three ski goggles on a flat surface

4. Anticondenscoating

Dit lijkt misschien de meest logische optie die er is, en gelukkig zijn veel skibrillen behandeld met een anti-fog coating. 

Wat doet een anticondenslaag?

De anticondenscoating is een laag op de binnenlens van uw skibril die voorkomt dat er waterdruppels op uw lens ontstaan. Deze druppels zien eruit als wat wij het beslaan van de lens noemen. In plaats daarvan wordt het water op de lens een waterfilm op de lens, die minder zichtbaar lijkt dan de druppels. 

Anti fog technology

Welke anticondenslagen zijn er?

Er zijn meerdere soorten anticondenscoatings, er zijn anticondensfilms, oppervlakteactieve stoffen en hydrofiele coatings.

Anti-tandfilms

Anticondensfilms worden het meest gebruikt voor skibrillen, waarbij een lens bedekt is met een transparante film die de oppervlaktespanning en de vorming van waterdruppels verlaagt. Deze films hebben een meer permanent effect dan andere behandelingen.

Oppervlakteactieve stoffen

Oppervlakteactieve stoffen zijn oppervlaktelagen die zich hechten aan water en een afgesloten laag vormen, zodat er geen waterdruppels ontstaan. Voorbeelden van oppervlakteactieve stoffen zijn shampoo of zeep op uw lens wrijven en deze afvegen zonder af te spoelen.

Hydrofiele coatings

Hydrofiele coatings zijn lagen die water aantrekken en in water oplossen, zodat de waterdruppels in plaats daarvan een waterfilm worden. Deze coatings kunnen eenvoudig worden aangebracht door een spray op de lenzen, maar zullen aan de andere kant niet lang meegaan. 

Wist je dat anticondens is ontwikkeld door NASA?

Anticondensbehandelingen zijn voor het eerst ontwikkeld door NASA tijdens hun Project Gemini, sindsdien worden de behandelingen vaak gebruikt op glazen of plastic oppervlakken voor optisch gebruik. Voorbeelden waar u anticondensbehandelingen het meest tegenkomt zijn: lenzen, spiegels, brillen, verrekijkers, cameralenzen en veiligheidsbrillen.

5. Dubbele lenzen

Dubbele lenzen zijn de op een na meest effectieve manier om het beslaan van de lens van uw skibril te voorkomen. Veel skibrillen hebben al een dubbellaagse lens, maar waarom is deze zo effectief?

Double lens technology for ski goggle

Waarom wordt anticondens voorkomen door een dubbele lens?

Mist bestaat eigenlijk uit kleine waterdruppeltjes die zich op een oppervlak vormen en het licht afbuigen en het zicht beperken. Het proces wordt condensatie genoemd, waarbij vocht zich aan een oppervlak hecht en mist wordt. 

Condensatie lijkt sneller en intenser op een oppervlak met een groter temperatuurverschil tussen de zijkanten. Heb je ooit de ijskristallen op je raam opgemerkt tijdens de winter? Door het toevoegen van een extra lens wordt het temperatuurverschil verkleind en ontstaat er minder kans op mist op de lens.

 

6. Ventilatie

Ventilatie is de derde meest effectieve manier om te voorkomen dat er condens op uw lens ontstaat. De meeste brillen hebben een ingebouwd ventilatieontwerp, sommige hebben zelfs handbediende ventilatieschachten. 

Ventilation technology for ski goggles

Waarom vermindert ventilatie de vorming van condens in een lens?

Simpel gezegd: ventilatie verlaagt de binnentemperatuur van de bril. Door de temperatuur in de bril te verlagen, wordt het verschil tussen binnen en buiten de bril kleiner. Dit zal leiden tot een verminderde hoeveelheid mist die zich op de lens opbouwt.

Wat is de beste ventilatie voor een skibril?

Het best presterende ontwerp van de ventilatieschachten voorkomt dat er sneeuw in de bril komt, waardoor er veel vocht naar binnen komt. Ook zullen ze ventilatie hebben aan de boven- en onderkant van de bril zodat de lucht er doorheen kan stromen. En last but not least: een goed poreus filter helpt vocht op te vangen en te voorkomen dat dit in de bril terechtkomt.

7. Combineer met een goed geventileerde helm 

Brillen zijn slechts een deel van de puzzel. Een goed geventileerde skihelm kan er aanzienlijk toe bijdragen dat de lucht blijft stromen en dat u niet oververhit raakt. De eerste indicator voor de algehele ventilatie is het totale aantal ventilatieopeningen, waarbij duurdere helmen doorgaans meer hebben dan budgetontwerpen.

Well paired ski goggle and ski helmet

Een ander belangrijk onderscheid waar u op moet letten, is of de ventilatieopeningen verstelbaar zijn. Vaste ventilatieopeningen kunnen ongewenst vocht en koude lucht binnenlaten, terwijl met verstelbare ventilatieopeningen u de temperatuur beter kunt regelen door de output en omstandigheden te beheren. Alles bij elkaar genomen zou een effectief helmventilatiesysteem de lucht uit uw bril door de inlaten naar voren moeten leiden en vervolgens de warmte aan de boven- en achterkant moeten afgeven.

8. Schuimvulling

Het volgende is de schuimrug, velen zullen zich afvragen waarom dit belangrijk is en we zullen het uitleggen. 

Three layer foam padding

Vermindert de schuimrug de vochtigheid in de skibril?

Het antwoord is simpel: ja, het juiste schuim zorgt ervoor dat er minder vocht in de bril komt. Een goed schuim is comfortabel en heeft een volledig contact met uw gezicht. Geen gaten waar vocht de bril kan binnendringen en de lens kan beslaan.

Helpt meerlaags schuim tegen vocht?

Dat zal zeker zo zijn, omdat de schuimen waarschijnlijk een betere functie zullen hebben. Ons Slopesters drielaags schuim bestaat bijvoorbeeld uit een toplaag die comfortabel en zacht is voor het gezicht. De tweede laag is een compressieschuim, zodat deze volledig contact maakt met uw gezicht. Het laatste schuim is een schuim met een hoge rekweerstand waardoor het schuim niet losraakt van het frame en kieren vormt.

 

9. Gebruik een ademend en ventilerend skimasker

Veel mensen gebruiken een buff of gaiter om hun nek te verwarmen en deze over hun mond en neus te bedekken. De hete en vochtige lucht die u inademt, wordt soms in uw bril geblazen, waardoor uw lenzen beslaan. 

Ski goggle with magnetic attached face ski mask

Het is raadzaam om een ​​ademende stoffen buff of hoes te gebruiken, zodat het vocht niet tot gevolg heeft dat uw lenzen beslaan. Er zijn ook magnetisch bevestigbare skimaskers voor skibrillen verkrijgbaar. Deze zorgen voor een goede ventilatie tijdens het dragen van een mondkapje.


10. Stop uw buff, bivakmuts of nekwarmer niet in

Als het buiten koud wordt, stopt hij waarschijnlijk uw nekwarmer onder uw bril. Je krijgt het er wel warm van, maar dat is geen goed idee.

 De lucht die je uitademt is vochtig en warm. De perfecte lucht om dingen te beslaan. Als dit in je bril terechtkomt, zullen ze heel snel beslaan.

 De beste manier om een ​​dergelijke gebeurtenis te voorkomen, is door wat ruimte vrij te laten voor de ventilatieopeningen van uw skibril. Zo eenvoudig is het!

11. Kleed je niet overmatig

Het lijdt geen twijfel dat het weer buiten wreed kan zijn, maar maak niet de fout om je te warm aan te kleden. De beste manier om te voorkomen dat uw bril beslaat, is dat u zich op de juiste manier voor de dag kleedt. Hoe meer warmte u via de nekopeningen van uw lichaam afgeeft, hoe minder warmte er in de bril wordt vastgehouden, wat uiteindelijk tot beslaan zal leiden.

12. Blijf in beweging

Deze is eenvoudig en je hebt het misschien wel eens meegemaakt. Tijdens het skiën stroomt er veel lucht door uw ventilatie, zodra u stopt met bewegen, zal uw lens gaan beslaan. Dit betekent dat er te veel mist in de bril zit en dat de lens elke keer dat u stopt, blijft beslaan. Advies is om de bril uit te huilen of in beweging te blijven!

Keep moving to help anti-fog

13. Bewaar uw bril droog

Een eenvoudige en effectieve manier om vocht te verminderen is door uw bril na gebruik enige tijd te laten drogen en deze in een droge ruimte op te bergen. Blaas ze niet droog met een heteluchtdroger, omdat dit de anticondenscoatings kan vernietigen en het effect kan verergeren. Een nacht op kamertemperatuur laten staan ​​zou voldoende moeten zijn om te drogen.

Goggle box and pouches 

14. Maak je bril schoon na een dag skiën

Eenvoudig maar effectief: uw skibril schoonhouden of na gebruik schoonmaken en een nacht laten drogen heeft een groot effect. Er blijven geen plakkerige vingers of andere zichtverstorende vervuiling achter. 

Maak je anticondenslaag niet schoon met chemicaliën of zeep. Je kunt ze het beste droogvegen met een zachte doek of afspoelen met water. Een voorbeeld van een zachte doek zijn de opbergzakjes die bij de meeste skibrillen worden geleverd.

15. Houd uw skibril op uw hoofd

Als je 's ochtends de piste opgaat en je skibril opzet, zal er geen vocht in zitten. Als u hem afzet en op uw helm plaatst, zal het vocht toenemen, omdat het vocht op de helm nu vrijelijk in de bril en het schuim kan binnendringen. Advies is om dit zo min mogelijk te doen om het vocht zo lang mogelijk buiten te houden.

Keep your goggle on your head

 

16. Zorg voor een reservepaar extra lenzen

Dit is misschien een duurdere optie, maar het is absoluut een van de beste opties die er zijn. Het hebben van een extra lens betekent een frisse nieuwe coating en een droge start. Het duurt enige tijd voordat de droge lens beslagen raakt en dit is een onmiddellijke verbetering.

De meeste mensen die een reservelens hebben, zullen er één voor de ochtend gebruiken en de tweede na de lunch. 

 

17. Veeg de anticondenslaag niet af

Als u bereid bent vocht van uw lenzen te krijgen, weersta dan de verleiding om uw handschoenen te gebruiken. En veeg nooit de binnenkant van de lens van de skibril schoon. U veegt de anticondenscoating van de fabrikant af. Het gevolg is dat de lens nog meer beslaat. Je zou ze zelfs kunnen verpesten door te krabben of door de ingebouwde anticondenslaag te verwijderen.

Neem in plaats daarvan een zachte microvezeldoek mee voor noodreiniging. Dat is de beste manier om uw brillenzen vochtvrij te houden.

18. Breng de anticondenscoating opnieuw aan met anticondensspray

Als u een oude bril heeft die snel beslaat. Koop gewoon een anticondensspray en breng deze opnieuw aan op de bril om te voorkomen dat deze opnieuw beslaat.

19. Ken de belangrijke functies en upgrade

Als u toe bent aan een nieuwe skibril, zorg er dan voor dat u weet wat de belangrijkste kenmerken zijn. Met bovenstaande tips vind je zeker een goede bril. Om u een beetje te helpen, sommen we hieronder de belangrijkste kenmerken op:

  • Optimale ventilatie waardoor de temperatuur zowel binnen als buiten constant blijft.
  • Dubbele ruitlenzen die de luchtlagen isoleren.
  • Een goede anti-mist behandelde lens die voorkomt dat uw bril beslaat.

Veel succes met je zoektocht!


1 reactie

  • Patrick op

    Thanks for the tips, appreciate them!

Laat een bericht achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd