UV400 en CE Categorieën

UV400 and CE Mark Guide

UV400 en CE categorieën

Wie houdt er niet van een goede zonnebril? Of het voor mode doeleinden of bescherming is, je zonnebril is je maatje op de zonnige dagen. Maar hoe weet je dat je de goede zonnebril hebt om je te beschermen? Een goede zonnebril beschermt je tegen schadelijk UV licht en verblinding door zonlicht. Deze gids gaat je alles vertellen over het doel en de betekenis van UV400 en CE Categorieën 1 tot en met 4.

Inhoud van de blog:

 

Wat betekent UV400?

We beginnen bij het begin, UV staat voor ultraviolet en is ook wel bekend als ultraviolet licht. Het UV-licht is niet te zien met het blote oog, wat het ook tot een gevaarlijk licht maakt. De zon straalt deze schadelijke UV-lichten uit, we kunnen deze UV stralen indelen in de volgende vier groepen: UVA, UVB, UVC en HEV stralen. Elk van deze UV stralen is schadelijk en kan in sommige gevallen blindheid veroorzaken. een UV 400 markering betekent dat de lens of het glas van de zonnebril al de UVA, UVB en HEV stralen tegenhoudt. Je zult snappen dat het belangrijk is om zonnebrillen met UV400 bescherming te dragen.

Biedt een UV400 zonnebril genoeg bescherming?

Om UV400 iets duidelijker te maken, laten we de golflengtes erbij pakken. We hebben de volgende vier types UV licht waar de UV400 zonnebrillen je voor beschermen.

De types UV licht zijn als volgt:

 • UVC licht
  UVC is de meest schadelijke UV radiatie. Gelukkig wordt al het UVC licht door de atmosfeer van de aarde tegen gehouden, dus er is niets om je zorgen over te maken!
 • UVB licht
  UVB Licht heeft een golflengte tussen de 290 en 320 nm (nanometer). Direct contact met UVB licht beschadigt de huid, dit merken we door een verbrande huid of in het ergste geval; huidkanker.
 • UVA licht
  UVA licht heeft een golflengtetussen de 320 en 380 nm. Deze golflengtes kunnen diep in de menselijke huid doordringen waar ze schade kunnen aanrichten. De UVA stralen verergeren voornamelijk het effect van de UVB stralen.
 • HEV licht
  HEV staat voor high-energy visible light (Hoogenergetisch zichtbaar licht) die naast de UV radiatie bestaat. Dit licht is zichtbaar als blauw/paars licht. De gebruikelijke golflengte voor HEV licht is 380 tot 400 nm en ze hebben hetzelfde effect als UVA licht.

UV400 blokkeert dus de UVA, UVB en HEV lichten met golflengtes tot 400 nanometer. Nu dat je weet wat de UV radiatie/licht types zijn en weet welke schade ze kunnen aanrichten, kun je de noodzaak begrijpen van UV400 bescherming. 

Wat betekent CE op een zonnebril?

Je hebt het vast wel een keer gezien, een CE op een elektrisch apparaat of op een zonnebril, maar weet je waar het voor staat? De CE markering op zich staat voor de conformiteit aan de Europese normen. CE staat ook voor Conformité Européenne (frans). Een CE markering staat alleen op producten die voldoen aan de klant hun gezondheid, milieu en veiligheidsstandaarden. Voor zonnebrillen zijn hier vier categorieën in gemaakt, daarover zo meer.

Welke CE categorieën zijn er?

Er zijn vijf verschillende CE categorieën voor zonnebrillen, waar elke categorie een verschillende waarde van bescherming heeft. Het is belangrijk om te begrijpen wat het verschil is tussen de categorieën, om zo een passende zonnebril te kunnen kiezen. De CE categorie op een zonnebril vertelt je hoeveel procent van het zonlicht door de lens of het glas kan komen. Dit wordt uitgedrukt in % VLT, wat staat voor: Visible Light Transmission(zichtbare lichttransmissie). Het vertelt je letterlijk hoeveel licht er door de lens kan komen, hoe hoger het percentage des te minder licht houdt het tegen.

De CE categorieën voor zonnebrillen: 

 • CE categorie 0 (80-100% VLT)
  CE categorie 0 is de eerste en laagste variant van CE categorieën. Het blokkeert tussen de 0 en 20% van het licht. Deze categorie wordt gezien als een bril, niet als zonnebril.
 • CE categorie 1 (43-80% VLT)
  CE categorie 1 is het tweede niveau in CE merkering. Het blokkeert 20 tot 57% van het licht en is de eerste categorie die tot de zonnebrillen behoort. Deze categorie is geschikt voor bewolkte dagen.
 • CE categorie 2 (18-43% VLT)
  CE categorie 2 is het derde type CE markering. Het blokkeert 57 to 82% van het zonlicht. Een goede optie voor lichtbewolkte dagen. Dit type CE markering wordt vaak gebruikt voor in de auto omdat het verblinding vermindert maar nog wel goed zicht en contrast geeft.
 • CE categorie 3 (8-18% VLT)
  CE categorie 3 is de derde en meest voorkomende CE categorie. Dit type blokkeerd 82 tot 92% van het zonlicht. Geschikt voor zonnige dagen op het strand of op een boot.
 • CE categorie 4 (3-8% VLT)
  CE Categorie 4 zonnebrillen hebben de hoogste waarde in bescherming tegen verblinding. Ze blokkeren 92 tot 97% van het licht en worden vaak gebruikt op plekken waar de lichtintensiteit extreem hoog is. Voorbeelden zijn in een woestijn op een zonnige dag of boven op een besneeuwde bergtop. Maar bedenk wel dat een categorie 4 niet ideaal is voor skiën of snowboarden omdat je zicht heel erg beperkt wordt en je het verschil tussen ijs en sneeuw niet kunt zien.

CE markering samengevat

UV400 is een van de essentiële delen van een zonnebril, goede bescherming zou altijd de voorkeur moeten hebben. Kijk bij het shoppen voor zonnebrillen altijd naar deze UV400 markering.

CE categorieën zijn een specifieke keuze voor jouw gebruik van de zonnebrillen. Des te hoger de CE categorie, des te meer zonlicht er geblokkeerd wordt. Als je niet zeker weet wat voor jou de beste keuze is, dan is CE 3 vaak de beste keuze. Deze biedt genoeg bescherming en geeft nog voldoende zicht.

Om het makkelijk te maken kun je onze webshop filteren op CE and UV filters.


8 reacties

 • James Yoes op

  What’s a pair ofWhat’s a pair of NACA rounds premiumWhat’s a pair of knockarounds Premium worth

 • Elvin Dumond op

  at 80 years old ,tks for the knowledge !! great information !!

 • VAIN op

  @DEAN
  UV400 is a coating that prevents the UVA,UVB and UVC (harmful) rays from reaching the eyes. So it’s separated from the CE mark that tells the user about the amount of sunlight that is able to get through the lenses.

  It is possible to have different CE categories between 1-4 with a UV400 filter. Sunglasses with a UV400 filter mainly are not found with CE 0, as those are rated normal reading glasses and block 0-20% of the light basically by just being glass.

 • VAIN op

  @ MARGRET
  CE indeed only indicates the amount of sunlight that goes through the lenses.
  UV400 is a separate mark that tells you if it blocks the harmful UV rays.

 • Margret op

  So if the sunglasses only has CE does that mean there is no UV protection


Laat een bericht achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd